Independence day QUIZ For English Medium – Part II

August 10, 2022 - By School Pathram Academy

1. What is the theme for 75 years of Independence Day celebrations?

(a) Self-reliant India

(b) Promote India’s culture

(c) Nation First, Always First

(d) None of the above

Ans. (c)

2. Which of the following is/are true regarding the ratio of the national flag?

(a) The ratio of the length to the height of the flag shall be 3:2

(b) The ratio of the length to the width of the flag shall be 3:2

(c) The ratio of the length to the height of the flag shall be 2:3

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)

3. On Independence Day, the Prime Minister of India hoists our tricolour flag at:

(a) the Purana Qila, Delhi

(b) the Red Fort, Old Delhi

(c) the Red Fort, Agra

(d) the India Gate, New Delhi

Ans. (b)

4. Who among the following was the Prime Minister of Britain at the time of Independence?

(a) Lord Mountbatten

(b) Winston Churchill

(c) Clement Attlee

(d) Ramsay MacDonald

5. Who among the following was the first Governor-General of new Dominions of India until June 1948?

(a) Lord Mountbatten

(b) C. Rajgopalchari

(c) Dr. BR Amdedkar

(d) Dr. Rajendra Prasad

Ans. (a)

6. The famous quote “a tryst with destiny” is given by

(a) Dr. BR Ambedkar

(b) Pt. Jawaharlal Nehru

(c) Mahatma Gandhi

(d) Abdul Kalam Azad

Ans. (b)

7. Which of the following Plan was known as the partition plan?

(a) Macaulay Plan

(b) Atlee Announcement

(c) Montagu-Chelmsford Reforms

(d) Mountbatten Plan

Ans. (d)

8. Which of the following are the extremist leaders?

(a) Lala Lajpat Rai

(b) Bal Gangadhar Tilak

(c) Bipin Chandra Pal

(d) All of the above

Ans. (d)

9. Who presided over the 1905 Congress session in Banaras?

(a) Gopal Krishan Gokhale

(b) Dadabhai Naroji

(c) Bal Gangadhar Tilak

(d) Aurobindo Ghosh

Ans. (a)

10. When the Jallianwala Bagh Massacre take place?

(a) 10 April, 1917

(b) 13 April, 1918

(c) 9 April, 1916

(d) 13 April, 1919

Ans. (d)

11. Match the following is/are not correctly matched:

1. Champaran Satyagraha – 1917

2. Kheda Satyagraha – 1918

3. Ahmedabad Mill Strike – 1918

4. Rowlatt Act Satyagraha – 1919

(a) Only 1

(b) Both 2 and 3

(c) Only 2

(d) Both 2 and 4

Ans. (c)

12. Who presided over the 1907 Congress Session in Surat on the bank of the river Tapti?

(a) Pherozeshah Mehta

(b) Dadabhai Naroji

(c) Lala Hardayal

(d) Gopal Krishan Gokhale

Ans. (a)

13. In which session of the Congress both Extremist and Moderate leaders were united?

(a) Madras

(b) Lucknow

(c) Calcutta

(d) Banaras

Ans. (b)

14. When was Non-Cooperation Movement started?

(a) 1919

(b) 1920

(c) 1921

(d) 1922

Ans. (b)

 

15. When was Gandhi Irwin Pact signed?

(a) 3 March, 1930

(b) 5 March, 1931

(c) 5 April, 1931

(d) 15 April, 1930

Ans. (b)

16. Who among the following retained as the head of State until India transit a full republic?

(a) Dr. Rajendra Prasad

(b) King George VI

(c) Mahatma Gandhi

(d) Queen Elizabeth I

Ans. (b)

17. The first Prime Minister Jawaharlal Nehru raised the Indian National Flag on 15 August, 1947 which of the following gates of the Red Fort?

(a) Lahori Gate

(b) Delhi Gate

(c) Kashmiri Gate

(d) None of the above

Ans. (a)

18. Who among the following played Shehnai at the celebration of Indian Independence Day 1947?

(a) Ali Ahmed Hussain Khan

(b) Bismillah Khan

(c) Madhukar Dhumal

(d) Ahmed Ali

Ans. (b)

19. In which of the following Congress sessions, the Indian National Congress declared Purna Swaraj?

(a) Lahore Session, 1929

(b) Karachi Session, 1930

(c) Nagpur Session, 1929

(d) Calcutta Session, 1929

Ans. (a)

20. Who among the following did not participate in official events of Indian Independence Day 1947?

(a) Sardar Vallabhbhai Patel

(b) Dr. Rajendra Prasad

(c) Mahatma Gandhi

(d) Dr. B. R Ambedkar

Ans. (c)

Recent

സി.വി രാമനെ പരാമർശിക്കാതെ ‘കൽക്കട്ട യാത്രാഡയറി ‘ പൂർത്തിയാകുമോ

July 12, 2024

ഇന്ന് World Paper Bag Day ; പേപ്പർ ബാഗിനും ഒരു ദിനം; ഈ…

July 12, 2024

മറവന്തുരുത്ത് ശാന്തിനികേതൻ എൽ പി സ്കൂളിൽ നിറവ് 2024 പദ്ധതിക്ക്‌ തുടക്കമായി

July 12, 2024

കൽക്കട്ട യാത്ര :- ഹൂഗ്ലി നദിയുടെ പടിഞ്ഞാറ് ഭാഗത്ത് സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന മെറ്റ്കാൾഫിലേക്ക്

July 12, 2024

സമാധാനപരവും രാഷിട്രീയ പാർട്ടികളുടെ ഇടപെടൽ ഇല്ലാതേയും സ്കൂൾ പാർലമെൻറ് ഇലക്ഷൻ നടത്താൻ പൊതുവിദ്യാഭ്യാസ…

July 12, 2024

മദർ തെരേസ താമസിച്ച കൽക്കട്ടയിലെ വീട്ടിൽ നിന്നും എഴുതുന്നത്

July 11, 2024

തൊടുപുഴയിൽ തൊഴിലവസരം

July 11, 2024

കേന്ദ്ര  സംസ്ഥാന സർക്കാരുകളുടെ സംയുക്ത സംരംഭമായ പ്ലേസ്‌മെന്റ്‌ ഡ്രൈവ്

July 11, 2024
Load More